Lotte van Lieshout

De schilderijen van Lotte van Lieshout (1978) zijn los geschilderd in een dubbele betekenis. Haar penseelvoering is los, maar ze maakt wat ze schildert ook los van de werkelijkheid. De werkelijkheid is vaak niet eens het beginpunt van haar werk. Ze is altijd op zoek naar nieuwe ondergronden voor haar olieverf. Naast het schilderen op doek en houten panelen, werkt ze op aan elkaar gelijmde verpakkingen die uit groeien tot monumentale werken.

In mijn schilderijen ga ik bij het geloof en spiritualiteit te rade hoe we ons leven betekenis kunnen geven en wat mijn persoonlijke verantwoordelijk daarin is. Het prettige aan de schilderkunst is, dat ik dergelijke onderwerpen ‘gewoon’ kan benaderen met de materie van de verf die me ter beschikking staat. Een schilderij hoeft niet waar te zijn, maar de verbeelding van wat is geschilderd moet wel waarachtig zijn. Het is die overtuiging die ik inzet om schilderijen te maken die geen bewijs zijn van mijn gelijk, maar een oproep om de verbeelding aan de macht te laten. 

lottevanlieshout.nl

Deelnemers KunstKamer nazomer 2021
Carolein SmitJeroen Henneman
Jorn van LeeuwenLotte van Lieshout en Peter Beard